Hvorfor spise animalsk? 

Den enkle og mest innlysende årsaken er at noen av våre essensielle næringsstoffer ikke finnes i planteriket. Det er kun i animalsk mat vi finner Vitamin A, D3, B12, K2, diverse peptider, aminosyrer,  taurin, EPA/DHA/DPA osv osv. Det finnes motsatt INGEN essensielle næringsstoffer i planter som vi mennesker trenger – som vi ikke kan få fra animalsk mat.

 

Den maten du spiser skal gjennom ett fordøyelsessystem som skal bryte ned næringsstoffene slik at de kan absorberes og brukes av kroppen i hundretusenvis av ulike kjemiske prosesser, som byggesteiner for nytt vev, ny brusk og bein, ny hud, hår og negler. Det skal skiftes ut celler i kroppen din i ett tempo av 1 million celler hvert sekund. Hudceller, hjerneceller, blodceller, enzymer til fordøyelsen, galle, spytt, tannemalje og hormoner Kroppen din er en enorm proteinfabrikk som produserer og administrerer – alt uten at du trenger å tenke på noe av dette.

 

Hvis man tenker at maten man spiser er byggesteiner, sement, spiker og material til det fantastiske byggverket en menneskekropp er – så blir det ganske innlysende at vi ikke kan leve av mat som kroppen vår ikke kjenner igjen som næring.

 

Når vi spiser mat som er tungt fordøyelig, så bruker kroppen vår enorme mengder energi på fordøyelsen. Vi kan ta få lite energi til andre aktiviteter. Vi blir trøtte og slappe etter måltidet, og vi føler oss oppblåste. Og da har vi vært flinke og spist slik byråkrater har anbefalt. Mye grønnsaker, plantefett og frukt, samt litt kjøtt eller fisk. Og hva skylder vi på som årsak til at vi er oppblåste? Kjøttet!

 

MYTE:

Kjøtt er tungt fordøyelig og råtner i tarmene.

 

Når vi fordøyer animalsk mat som kroppen lett kjenner igjen, så brukes veldig lite energi på fordøyelsen. Det er hovedsakelig magesyre og enzymer i vår fordøyelseskanal som fordøyer animalsk mat, bryter det ned i aminosyrer og fettsyrer slik at det kan tas opp i blodstrømmen.  Ett kosthold basert på ren animalsk næring, gir så og si ingen flatulens og gjør at man har sjeldnere avføring. Avføringen  blir  sjeldnere og mindre, fordi kroppen kan ta opp næringsstoffene og utnytte det meste til energi. Motsatt så kommer alt av plantekost vi ikke kan fordøye ut igjen - og dermed opptil flere toalettbesøk daglig. 

 

Ett forbehold herom at du har en velfungerende fordøyelse. Å gå rett fra ett kosthold basert på utelukkende eller hovedsakelig plantekost, til ett kosthold utelukkende eller hovedsakelig basert på animalsk næring, kan gi utfordringer i overgangsfasen dersom din fordøyelse ikke fungerer optimalt. 

Du skal gå fra å fordøye karbohydrater til å fordøye fett, og fra å bruke mindre til mer enzymer (magesyre). Dette kan du lese mer om i bloggen og lære deg hvordan ta grep for å få en gradvis overgang.